Κρεμμύδι [Allium cepa]
Δείτε εδώ
Το κρεμμύδι (Allium cepa) ανήκει στην οικογένεια των λειριοειδών, καλλιεργείται για την παραγωγή νωπών κρεμμυδιών ή ξερών βολβών. Η βολβοποίηση του κρεμμυδιού εξαρτάται από το μήκος της ημέρας και για αυτό στην Ελλάδα η καλλιέργεια του γίνεται σε δύο περιόδους.
Την ανοιξιάτικη καλλιέργεια, με σπορά κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, όπου επιλέγονται ποικιλίες που χρειάζονται μεγάλου μήκους ημέρες και (μακράς φωτοπεριόδου) και την φθινοπωρινή καλλιέργεια κατά την οποία σπέρνονται, τους μήνες Οκτώβριο έως Νοέμβριο, ποικιλίες μικρής φωτοπεριόδου.
Ζιζανιοκτονία
Η καλλιέργεια από την αρχή ανταγωνίζεται με τα ζιζάνια, τα οποία εμποδίζουν την κανονική ανάπτυξη του φυτό αλλά και τη συγκομιδή των βολβών. Ο μη έγκυρος έλεγχος μπορεί να επιτρέψει στα ζιζάνια να αναπτυχθούν γρηγορότερα από την καλλιέργεια και λόγω του ανταγωνισμού για θρεπτικά συστατικά, χώρο, φως και νερό να εμποδίσουν την κανονική ανάπτυξη του φυτού, μειώνοντας έτσι την παραγωγή καθώς και δυσκολεύουν τη συγκομιδή.
Η καλύτερη ζιζανιοκτονία γίνεται σε συνδυασμό με τη γνώση του παραγωγού για το ιστορικό του χωραφιού του, δηλαδή ποια ζιζάνια επικρατούν καθώς και τη σύστασή του εδάφους ώστε να εφαρμόσει το σωστό ζιζανιοκτόνο στην κατάλληλη δόση, καθώς μικρές δόσεις εφαρμόζονται σε ελαφριά εδάφη φτωχά σε οργανική ύλη και μεγαλύτερες δόσεις σε βαριά εδάφη πλούσια σε οργανική ύλη.
Κατάλληλα προϊόντα:
Μυκητολογικές ασθένειες
- Περονόσπορος (Peronospora destractor)
Ο ωομύκητα προσβάλλει όλα τα μέρη του φυτού (φύλλα, ανθικά στελέχη και βολβούς) και η καλλιέργεια είναι ευπαθής σε όλα τα στάδια ανάπτυξης της. Ο μη έλεγχος του περονόσπορου μπορεί να προκαλέσει ολική καταστροφή της καλλιέργειας. Ενώ τα προσβεβλημένα φύλλα αποτελούν σημεία ανάπτυξης άλλων παθογόνων. Η προσβολή ευνοείται όταν οι ημέρες είναι θερμές και μετρίως νεφελώδεις ενώ οι νύχτες δροσερές με υγρασία, με άριστο εύρος θερμοκρασιών τους 10 - 13°C, και υψηλή σχετική υγρασία μεγαλύτερη του 80%.
Συμπτώματα:
Φύλλα: χλωρωτικές διάσπαρτες κηλίδες ή ραβδώσεις ανοικτού πράσινου ή κιτρινόλευκο χρώματος, που όταν ο καιρός είναι υγρός τα προσβεβλημένα μέρη παίρνουν τεφροϊωδές χρώμα λόγω της εμφάνισης των σποριάγγειων. Αυτά με τον αέρα μεταφέρονται εύκολα στα διπλανά φυτά διασπείροντας την προσβολή.
Κατάλληλα προϊόντα:
- Βοτρύτης (Botrytis sp.)
Μπορεί να προκαλέσει ζημιές κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του φυτού αλλά και μετασυλλεκτικά κατά την αποθήκευση των βολβών.
Συμπτώματα:
Τα νεαρά φυτά προσβάλλονται στην περιοχή του λαιμού και λίγο μετά από την έξοδο τους από το έδαφος. Ενώ σε φυτά μεγαλύτερης ηλικίας προκαλεί το σχηματισμό νεκρωτικών κηλίδων ωοειδούς σχήματος λευκού έως κίτρινου χρώματος. Τέλος, στους βολβούς η προσβολή εμφανίζεται με μαλακή σήψη στους εξωτερικούς χιτώνες και αργότερα οι βολβοί αυτοί σαπίζουν από την κορυφή προς τη βάση.
Κατάλληλα προϊόντα:
Άλλα εγκεκριμένα σκευάσματα για την καλλιέργεια: